Ny viden om børns synsproblemer skal skaffes hurtigst muligt

6-9% af danske børn mellem 9 og 15 år klager over deres syn. Siden vinter har en gruppe af fagfolk derfor arbejdet på at definere videnskabelige udviklingsprojekter, der skal finde ud af hvorfor. Nu er projekterne næsten klar, og Synoptik-Fonden håber på, at de kan sættes i gang hurtigst muligt.

Sidste år satte Synoptik-Fonden Projekt Børn og Unges syn i søen. Projektet blev startet på baggrund af bl.a. undersøgelser fra Statens Institut for Folkesundhed, der viste at et overraskende stort antal børn klagede over deres syn. Børnene var alle blevet undersøgt i den almene synsundersøgelse, og de fleste var synskorrigeret med briller. Men alligevel var der noget, som ikke stemte.

Siden januar 2014 har en tværfaglig “referencegruppe” undersøgt problemstillingen. Gruppen foreslår nu to projekter, som nu indstilles til Synoptik-Fondens bedømmelsesudvalg.

Konferencen bad en

Over 40 fagpersoner med forskellige professionel baggrund diskuterede på Projekt Børn og Unges syn konference i november, om systemet der skal sikre, at alle børn har et godt og sundt syn, kan forbedres. Konferencen bad en “referencegruppe” på 12 fagfolk arbejde videre med problemstillingerne. Nu foreslår de to projekter.

Kan en tidlig indsats hjælpe?

Et af spørgsmålene er, om vi bedre kan sikre, at børnenes øjne er i orden, når de starter i skolen. Derfor vil et af projekterne undersøge alternativer til den synsscreening, der i dag sker af børnene før de starter i skolen:

Vi vil gerne sikre at børn, der starter i skole også synsmæssigt har forudsætningerne i orden. En ting er at kunne se, hvad der står på tavlen, men man skal også kunne se, hvad der står i bøgerne. Derfor vil vi undersøge om den nuværende screening kan gøres bedre, således at det ikke som nu kun er afstandssynet der undersøges,” forklarer øjenlæge, ph.d. Lisbeth Sandfeld, fra Øjenafdelingen på Roskilde Sygehus. Hun har sammen med optikerne Hanne Weihrauch og Gitte Tubæk anbefalet projektet.

Projektet vil teste forskellige screeningsmetoder på 5-årige børnehavebørn. I projektet vil børnene først blive undersøgt i børnehaven og derefter blive gen-testet ved en øjenundersøgelse på Øjenafdelingen, Roskilde Sygehus.

I projektet opnår vi først og fremmest viden om effektiviteten af forskellige synsscreeningsmetoder, synsstatus hos førskolebørn I Danmark, og desuden viden om brillebehov og forekomst af skelen. Men derudover får vi også en masse normative data som f.eks. hornhindekrumning, øjets længde, detaljer på nethinden, nethindetykkelse, synsnerveforhold og blodkar på nethinden ved den øjenundersøgelse børnene gennemgår”,  forklarer Lisbeth Sandfeld, der glæder sig meget til at komme i gang:

Vi er meget glade for den positive modtagelse projektet har fået hos Synoptik-Fonden, og vi håber meget at kunne starte op på at skaffe en masse vigtig viden lige efter sommer,” slutter hun.

”En ting er at kunne se, hvad der står på tavlen, men man skal også kunne se, hvad der står i bøgerne” forklarer øjenlæge, ph.d. Lisbeth Sandfeld, der sammen med optikerne Hanne Weihrauch og Gitte Tubæk har anbefalet et af projekterne.

En ting er at kunne se, hvad der står på tavlen, men man skal også kunne se, hvad der står i bøgerne” forklarer øjenlæge, ph.d. Lisbeth Sandfeld, der sammen med optikerne Hanne Weihrauch og Gitte Tubæk har anbefalet et af projekterne.

Grænseværdier for øjne der skal kunne læse

Det andet projekt, som er blevet anbefalet, beskæftiger sig i højere grad med de børn, der er i gang med at læse. Her vil et samarbejde mellem to undervisere fra optikerhøjskolen i Randers, Ivan Nisted og Marianne Maagard, og ledende overlæge fra øjenafdelingen på Ålborg Universitetshospital, Kisten Baggesen undersøge hvornår nogle af de synsproblemer, som vi i dag ikke undersøger for i de almene synsundersøgelser, giver problemer bl.a. i forbindelse med læsning.

Stor ros til arbejdet

I Synoptik-Fonden er der stor ros til det arbejde, der er blevet lagt af i gruppen af fagfolk siden i vinters:

Disse projekter er jo produktet af et frugtbart samarbejde mellem en masse mennesker, der har kunnet berige hinanden. Vi har fundet ud af, at det ikke er al viden, som bliver delt mellem faggrupperne, og derfor har det været vigtigt for os at føre dem samme,” fortæller Jørgen Kjergaard Madsen, der er formand i Synoptik-Fonden. ”Derfor har invitationen jo også været åben fra starten, så alle kunne komme med deres ideer til, hvordan vi kunne undersøge det her,” siger han og slutter: ”Derfor bliver det også rigtigt spændende at se den endelige vurdering, men det er da vores håb, at vi kan starte hurtigt op.”

Synoptik-Fondens bedømmelsesudvalg vil i løbet af sommeren vurdere projekterne.