Hvordan kan vi blive bedre til at se, om et barn har synsproblemer?

Børn fortæller ikke når de har synsproblemer og derfor skal man blandt andet være opmærksom på deres adfærd, hvis man skal kunne opdage de børn, der har synsproblemer. I Roskilde undersøger Projekt Børn og Unges syn, hvordan man bedst kan synsscreene børn inden de sidder på skolebænken, hvor et godt syn er afgørende for indlæringen.

Børn samles om en iPad

Små børn er i stand til at autofokusere i en grad, der ofte kan snyde hos lægen når de bliver undersøgt for eksempelvis langsynethed. Derfor undersøger Synoptik-Fonden, hvordan vi kan blive bedre til at opdage børn med synsproblemer. Det er første gang at man i Danmark foretager en systematisk undersøgelse på dette område.

At observere barnets adfærd kan være et brugbart redskab

Ifølge optometrist Hanne Weihrauch, som er en del af arbejdsgruppen og tager imod børn og forældre på øjenafdelingen ved Roskilde sygehus, gælder der et særligt forhold for børn. De kan nemlig ikke fortælle om deres synsproblemer da de ikke ved, om de kunne se bedre eller værre og derfor ikke har noget at sammenligne med:

”De har aldrig prøvet andet og ved derfor ikke om deres syn burde være bedre. Børn vil bare gerne lege og have det sjovt, og derfor er det vigtigt også at observere børnenes adfærd, hvor synsproblemer i nogle tilfælde kan være årsag til, at et barn stikker lidt ud fra de andre.” siger Hanne, der har stor erfaring med børns syn.

Der kan altså være årsager til børns adfærd, som måske kan afspejle forskellige synsproblematikker. Derfor er det ifølge Hanne Weihrauch nogle gange værd og spekulere over, om årsagen til, at et barn har svært ved at sidde stille, kunne skyldes eksempelvis langsynethed:

”Hvis barnet ikke kan lide at tegne eller lege med Lego i længere tid, så kan det give mening at prøve og finde ind til årsagen. Hvis det er synet, der er problemet, skyldes det at barnet simpelthen bliver træt af at fokusere på ting tæt på, da det kræver energi at fokusere på den måde, hvis man er langsynet.” fortæller Hanne.

Det er vigtigt at opdage problemet tidligst muligt

Mette Pilmann, der er mor til Conrad på 6 år, har fået et godt indtryk af projektet og sætter pris på, at der nu sættes fokus på optimal screening inden skolestart.

”Conrad er blevet synstestet og det er gået rigtig fint. Heldigvis fejlede han ikke noget. Men hans ene storesøster kom først til optiker i 2. klasse efter hendes lærer havde bemærket at hun kløede sig meget i øjnene. Det viste sig at hun havde synsudfordringer, hvorefter hun fik briller – hun har det fint nu, men det ville være godt at have vidst tidligere, så hun ikke skulle døje med det de første år i skolen.” fortæller Mette Pilmann.

Dette er en væsentlig grund til, at Mette bakker op om projektet og hun håber på, at flere børn fremover kan blive opdaget i tide, hvis de har synsproblemer:

”Hvis man kan gøre noget for de her børn, der som min datter ikke bliver opdaget ved de normale sundhedstjek, så vil det være rigtig godt. Derfor bakker jeg op om projektet.” siger Mette.

Afventer projektets resultater

Undersøgelsen af bedste screeningpraksis for børn er endnu ikke afsluttet, men Lisbeth Sandfeld, som er overlæge på øjenafdelingen ved Roskilde sygehus, og en del af arbejdsgruppen på projektet, ser frem til resultaterne:

”Hvis det viser sig, at vi kan finde gode metoder, så håber vi at kunne hjælpe børn med betydelige synsproblemer, så de ikke oplever nederlag ved skolestart fordi de har svært ved at lære, ikke kan fokusere, får hovedpine og bliver trætte. Vi vil gerne kunne gøre indlæringen bedre for disse børn.” fortæller Lisbeth Sandfeld.


Fakta:

Øjenlæge, ph.d. Lisbeth Sandfeld og optometristerne Hanne Weihrauch og Gitte Tubæk udgør arbejdsgruppen på projektet. De synstester børn ude i børnehaver og efterfølgende på øjenafdelingen ved Roskilde sygehus. 600 børn er er blevet screenet i børnehaverne og godt 450 er kommet videre til Øjenafdelingen. De tre forskere er snart klar til at give sig i kast med databehandlingen.


Vil du følge med i projektet? Send en mail til mads@nextwork.as